Volgende bericht»

Wat muziek doet.

Deel dit bericht op

Muziek

Door: Daantje Bergman

Voor mij is muziek heel belangrijk en heel bijzonder. Daarom heb ik er een column over geschreven en wil ik jullie graag meenemen in hoe magisch het eigenlijk is.

We horen het allemaal wel eens, muziek. Het is 24/7 te vinden op de radio en op je mobiele telefoon, maar ook live en misschien bespeel je zelf wel een instrument. Maar wat heeft het nou eigenlijk voor een impact? Wat voor gevoel krijg je erbij? Waar is het nuttig voor en wat kan je er mee bereiken?

Muziek is van zichzelf een heel breed iets, je hebt honderden verschillende soorten, maten, klanken, instrumenten en technieken. En al deze dingen hebben van zichzelf weer een andere functie op hoe jij reageert en hoe je je voelt. Is dit niet fantastisch?

Stel je voor, je zit rustig een theetje te drinken bij je lokale café en lekker om je heen te staren en je hoort ineens op de achtergrond keihard heavy metal, dan denk je waarschijnlijk: ‘wat is dit nou weer voor een herrie? Kan dat niet gewoon uit? Ik kwam hier voor mijn rust’ en daar gaat dan je lekkere rustige middag. Heavy Metal is dus heel overheersend op bepaalde situaties, maar wat doet die (achtergrond)muziek nou eigenlijk met je?

Muziek is heel krachtig en heeft impact op je gevoel. Als ik me niet fijn voel luister ik heel graag naar muziek met een rustig beat of een rustige en zachte boodschap, bijvoorbeeld Lo-Fi hiphop, of misschien klassieke muziek. Dan zoek ik juist niet dat ene nummer uit waar de componist een heel verhaal vertelt over hoe hij zijn leven weer op de rit moet krijgen omdat hij ruzie heeft gemaakt met zijn ouders. Dan zoek ik juist naar een nummer waarbij de componist in een hele kalme state of mind was en ging schrijven omdat hij inspiratie kreeg van de mooie natuur en het gezang van de vogels, want daar word ik rustig van. Ook speel ik zelf instrumenten, ukelele en piano en dit helpt mij ook altijd met het leegmaken van mijn hoofd. Dit is een heel persoonlijk iets en kan echt ontzettend variëren per persoon, dus voel je nu niet gedwongen om exact hetzelfde te proberen als ik. Maar sta wel open om het te proberen!

Mijn vader werkt ontzettend veel met muziek. Hij begeleidt mensen er zelfs mee! Hij leert mensen steviger in hun schoenen te staan door ze te laten dirigeren voor een kleine harmonie. Ik vind dit echt zo ontzettend mooi om te zien en ontzettend bijzonder om te zien dat zelfs de mensen die niks hebben met muziek er profijt van kunnen hebben. Door te dirigeren moet je dus de leiding nemen, je vertelt wat de mensen moeten doen door gezichtsuitdrukkingen, handgebaren en lichaamsbeweging. Door alle signalen die jij afgeeft speelt het concert dus in harmonie en klinkt het goed. Zodra jij een foute beweging maakt, valt het helemaal uit elkaar omdat het geen geheel meer is. En juist daardoor leer je steviger in je schoenen te staan en jezelf durven te presenteren.

Muziek helpt je met het bereiken van zelfverzekerdheid. Het helpt je met het uiten van je gevoel als je daar even moeite mee hebt en het kan ineens je hele dag en manier van denken veranderen tijdens een brainstorm. Het is een magisch iets dat zoveel impact op ons heeft dat we het soms niet doorhebben en daar moeten we dankbaar voor zijn. Er is altijd muziek om ons heen, ook het vogelgezang is muziek.

Mijn boodschap aan jullie: dans door het leven, want er is overal ritme te vinden.

Deel dit bericht op
Volgende bericht»

© mystro.company | Alle rechten voorbehouden